3 szybkie i zdrowe pomysły na ucztę dla podniebienia [bez glutenu i pszenicy] (1)

3 szybkie i zdrowe pomysły na ucztę dla podniebienia [bez glutenu]

Majówka trwa w pełni, ale coś jeść i pić trzeba. Mam dzisiaj dla Was kilka lekkich przekąsek, które w sumie można nazwać deserami. Są bardzo zdrowe i pożywne, możecie potraktować je jak małe co nieco, a jedno danie może stać się obiadem 🙂 Do dzieła!

Wszystkie moje przepisy są bezglutenowe, ale nie ze względu na modę lub bycie hipsterką, hipiską czy kimś jeszcze. To mój świadomy wybór odżywiania, a nawet stylu życia, związany z nietolerancjami pokarmowymi. To była i jest długa droga do odzyskania zdrowia i dobrego samopoczucia. Może kiedyś o tym napiszę 🙂

 

Na co dzień gotuję sama, ponieważ bardzo zależy mi na nieprzetworzonej żywności, która zawiera jak najmniej konserwantów, a poza tym mam frajdę, gdy to robię 🙂 Te przepisy są autorskie: wymyśliliśmy je obydwoje z mężem i dopracowywaliśmy przez jakiś czas. Ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. P.S. Od razu widać, że mistrzem fotografii nie jestem, ale cóż, każdy kiedyś robił jakieś zdjęcia. I początki są zazwyczaj właśnie takie 😉 Wybaczcie, będę się uczyła, a przede wszystkim postaram się robić zdjęcia w dobrym oświetleniu.

 

  1. Omlet

omlet

Czas przygotowania: około 0,5 h

Porcja: 2 osoby (około 6 sporych omletów)

Składniki:

6 żółtek jaj

6 białek jaj

6 łyżek mąki dobrej jakości (ryżowa, kukurydziana)

6 łyżek mleka roślinnego

opcjonalnie: siemię lniane, nasiona chia

szczypta soli

soda oczyszczona lub bezglutenowy proszek do pieczenia

owoce do dekoracji: banany, kiwi, jagody, jabłka itp.

wiórki kokosowe do posypania

olej kokosowy/oliwa z oliwek

 

Sposób wykonania:

Do białek jaj wsyp szczyptę soli i ubijaj mikserem aż do uzyskania sztywnej konsystencji (możesz to sprawdzić, przewracając naczynie do góry dnem). W drugim pojemniku zmiksuj mąkę, żółtka jaj, mleko roślinne, sodę i siemię lniane.

Rozgrzej olej kokosowy na patelni.

Do masy jajeczno-mącznej dodaj ubite białka jaj i powoli wymieszaj. Konsystencja powinna być dość sztywna, a składniki dokładnie połączone.

Wyłóż na patelnię i smaż z obydwóch stron po około 3 minuty na złoty kolor. Ważne, aby omlet nie był surowy w środku. Wyjmij omlet na talerz i udekoruj owocami, możesz też polać go mlekiem roślinnym.

 

2. Kulki mocy

kulki mocy

Czas przygotowania: około 1 h

Porcja: kilka osób

Składniki:

0,5 kg orzechów nerkowca/ziemnych

0,5 kg daktyli

około 100 g bakalii (np. rodzynek)

wiórki kokosowe lub kakao do posypania

 

Sposób wykonania:

Zalej orzechy wrzącą wodą i mocz przez około 30 minut (muszą być całe przykryte). Podobnie zrób z daktylami, tylko skróć czas moczenia do 10 minut, żeby się nie rozpadły.

Następnie dokładnie wypłucz orzechy przez sitko. Odlej wodę z daktyli i połącz je z orzechami. Blenduj składniki w dużej misce przez kilka lub kilkanaście minut aż do gładkiej masy. Potrzebny będzie dobry blender, który nie spali się i nie zatnie (można taki dostać w Lidlu, w metalowej obudowie). Do orzechów i daktyli dorzuć bakalie i wstaw na około 15 minut do lodówki, żeby masa stopiła się ze sobą.

Uformuj kulki o pożądanej wielkości (ja akurat robię duże, ale można zrobić malutkie, wtedy będzie mniejszy grzech przy jedzeniu 😉 Gotowe kulki obtocz w wiórkach kokosowych lub kakao.

 

3. Kakao

kakao

Czas przygotowania: około 15 minut

Porcja: 2 osoby

Składniki:

2 szklanki mleka roślinnego (jeśli nie masz uczuleń, nietolerancji, celiakii, możesz użyć mleka krowiego)

5-6 łyżeczek naturalnego kakao

około 3 łyżki wody

ksylitol lub miód

 

Sposób wykonania:

Zagotuj mleko w garnku na małym ogniu. W tym czasie wsyp do kubka 2 łyżeczki kakao i zalej go wodą (1-2 łyżki). To samo zrób z drugim kubkiem. Dokładnie rozmieszaj kakao w wodzie i dodaj miód. Gdy mleko zagotuje się, dodaj go do kakao i dokładnie wymieszaj.

Można dodać więcej łyżeczek kakao, jeśli zależy Ci na bardziej intensywnym smaku. To kakao jest zupełnie inne w smaku niż tradycyjne, dlatego konieczne będzie dosłodzenie i dopracowanie pomysłu zgodnie ze swoim gustem:)

***

W zależności od tego, ile potrzebujecie zjeść i jaki tryb życia prowadzicie, omlet może być nawet opcją obiadu w wersji wege. Ze względu na obecność jajek, jest dość sycący. Kulki mocy to ciekawy pomysł na deser: nie tylko zaspokoisz głód, ale naprawdę będą Ci smakowały, bo daktyle są słodkie. Kakao to wersja na chłodniejsze wieczory –  wspaniale rozgrzewa i syci, czasem nawet zastępuje kolację. Zdrowe gotowanie nie musi być nudne i bardzo wymagające 😉 Smacznego!

Dajcie znać, czy udało Wam się odtworzyć przepisy? Który z nich jest Waszym ulubionym? A może macie własne przepisy?